arts and design

Tate+Co uses "supertexture" to enliven teaching space at York St John University


Front facade of Creative Centre at York St John University

A mix of textured timber cladding animates walls throughout the Creative Centre teaching space, which London studio Tate+Co has created for York St John University in England.

The building, located at the heart of the inner-city campus in York, provides the university with teaching facilities for its music and computer science departments.

Facade of Creative Centre by Tate+Co
Tate+Co has completed a teaching space for York St John University

Externally, the Creative Centre is distinguished by its facades, which are decorated with various timber finishes to create what Tate+Co calls a “supertexture”.

This mix of cladding, including black-painted larch, denotes the different facilities housed inside and is also an effort to break up the building’s visual mass.

Timber cladding
The building is animated by its timber facades

“We’ve introduced different textures and different cladding types throughout just so that you don’t have that sort of big uniform mass,” project architect Andrew Baker-Falkner told Dezeen.

“You want to have a bit of texture, a bit of variation and light and shade,” he continued.

Timber cladding by Tate+Co
A mix of timber cladding adds variety to the facade

“It’s this idea of ‘supertexture’,” added the studio’s founder Jerry Tate.

“If you do that vertical cladding across a whole wall, you lose it somehow, it just doesn’t work,” Tate told Dezeen.

Facade of Creative Centre at York St John University
Large windows frame outward views

The Creative Centre was commissioned by York St John University to replace some of its dated student accommodation on the site that was no longer required.

Its entrance is positioned on the right-hand side of the front elevation, marked by V-shaped columns that are angled inwards to encourage people to enter.

Atrium of York St John University teaching space
An atrium sits at the heart of the building

Inside, the building features 2,000 square metres of specialist teaching spaces for students studying computer science, performance, creative writing and media production courses.

There is a large adaptable theatre, a recital room and TV studio, alongside a number of smaller rehearsal rooms and computer suites.

University building with bleacher-like seating
Bleacher-like seating features inside the atrium

The spaces for the different departments are divided into three semi-independent blocks – two positioned at the front of the building and one along the back – which make up the building.

They are distinguished externally and internally by their different forms and facade finishes but linked by a large central atrium at the building’s heart.

Timber and steel structure
The building’s structure marries timber with steel and concrete

The atrium, described by the studio as a “living room”, is fitted out with bleacher-like seating and lit by large windows and skylights in its glulam roof. It is designed to be used as anything from a casual breakout area to a flexible teaching space or theatre foyer.

“It’s not just circulation space, it’s designed as third spaces that act as areas where students can come out and different departments can bump into each other,” said Baker-Falkner.

Atrium of Creative Centre at York St John University
Views of York Minster are framed through the windows

The building’s structure is largely built from glulam and cross-laminated timber, which is exposed internally and combined with steel and concrete elements.

Timber has been used throughout to add warmth to the spaces, while also reducing the embodied carbon of the project.

Theatre at York St John University
A 200-seat auditorium is among its facilities

The structure was developed by Tate+Co with the engineering firm Atelier One to achieve large spans, ensuring each floor is column-free.

This makes the structure easily adaptable and extendable, enabling the university to reconfigure the building into wide-open spaces or more cellular divisions to meet its future needs.

Auditorium by Tate+Co
The auditorium has wood-lined curved walls

Another highlight of the building is its 200-seat auditorium, designed to host live performances by students as well as community events.

Inside, there is a generous stage with a fully-accessible technical level overhead, enveloped by wood-lined curved walls that help to enhance acoustics.

The proximity to the York Minster cathedral is celebrated throughout the Creative Centre through carefully placed windows in the atrium, recital hall and critical listening room, as well as in some of the timber detailing.

Another collaborator on the project was the design consultancy Atelier Ten, with which Tate+Co collaborated to achieve BREEAM Excellent, which is the second-highest rating awarded by the sustainability performance framework BREEAM.

Referencing Passivhaus principles, the building uses triple-glazing and a mixed-mode ventilation system to minimise energy demand.

Student rehearsal room
Rehearsal rooms feature inside the building

The Creative Centre is complete with a landscape design that links it with the adjacent teaching space called the Design Centre.

A wider masterplan for the site, which is now under development, will also see a wildflower meadow introduced beside it while establishing the building as a central hub for the university.

University computer suite
There are also computer suites

Other recently completed university buildings featured on Dezeen include an aluminium-clad facility at the University of Cambridge by Jestico + Whiles and a pair of Columbia Business School buildings by Diller Scofidio + Renfro.

Elsewhere, Grafton Architects recently completed the Town House for Kingston University, which became the first university to ever win the Mies van der Rohe award. The award jury said its win “shows that there is a need for public educational projects with the quality of this one”.

The photography is by Hufton+Crow.


Project credits:

Architects: Tate+Co
Design team: Eduardo Andreu González, Andrew Baker-Falkner, Rob Baron, Amir Daryoushnezhad, Finbarr Duerden, Caroline Dunham, Rory Harmer, Jolene Hor, Qaisy Jaslenda, Iaia Loppi, Amber McLaren, Simon Munashe Dendere, Laurence Pinn, Ed Rawle, Mohammed Syafiq B Hassan Jubri, Tristan Searight, Jerry Tate
Client: York St John University
QS amnd Project Managers: Robinson Low Francis
M&E engineer: Atelier Ten
BREEAM: Atelier Ten
Lighting designer: Atelier Ten
Structural engineer: Atelier One
Acoustic and theatre consultant: Sound Space Vision
Access consultant: Sensory Trust
Landscape architect: Colour
Planning consultant: McKenzie Town Planning
Main contractor: Kier
Timber cladding sub-contractor: BCL Timber
Glulam and CLT sub-contractor: Glulam Solutions

The post Tate+Co uses "supertexture" to enliven teaching space at York St John University appeared first on Dezeen.



READ SOURCE

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more