Studio Weave fills Hothouse with tropical plants to highlight London's rising temperatures


Studio Weave has built an arched greenhouse as part of London Design Festival, which is filled with plants that it predicts will soon be able to grow outdoors in the UK due to climate change.

Named Hothouse, the pavilion was created to draw attention to rising temperatures caused by climate change, which will allow many tropical fruits to be grown outdoors in London in the next 30 years.

Hothouse by Studio Weave in Stratford as part of London Design Festival
Studio Weave designed Hothouse as part of London Design Festival

“We wanted to talk a little bit about how London is getting warmer,” Studio Weave director Je Ahn told Dezeen. “The idea is to show the types of plants that we will be able to easily grow in our gardens by 2050.”

“It’s not meant to be doom and gloom,” he continued, “it’s meant to remind people of the relationship we have with nature – we want people to engage with the structure and the plants.”

Hothouse by Studio Weave in Stratford as part of London Design Festival
The greenhouse-like structure contains tropical plants

Built as part of this year’s London Design Festival – which is one of the few major design events to go ahead this year after many were cancelled due to the coronavirus pandemic – the greenhouse-like structure is located in Redman Place near the Queen Elizabeth Olympic Park in Stratford.

The structure pays homage to the area’s previous history as an edible fruit-growing hotspot.

Its planting was designed by landscaper Tom Massey and includes numerous tropical plants such as guava, avocado, pomegranate, mango, sugarcane and pineapple.

Hothouse by Studio Weave in Stratford as part of London Design Festival
All of the plants will be able to grow outdoors in the UK by 2050

“I live in Homerton, next door to Stratford, and knew that the Lea Valley had the world’s largest density of greenhouses in the 1930,” said Ahn.

READ  'We're playing to the world': Galway's European capital of culture year kicks off

“This area supplied a huge amount of exotic fruits, like grapes and cucumbers – that was in my mind.”.

Hothouse by Studio Weave in Stratford as part of London Design Festival
The pavilion was made from galvanised steel arches

The seven-metre tall structure was made from a series of galvanised-steel arches that are supported by steel tension cables.

“We wanted to create something with an organic feeling that seems to be growing out of the ground,” explained Ahn.

“It has the optimum shape for achieving the climate we wanted; tall in the middle with entrances at either side that allow it to draw hot air up to the top, which can be released if it gets too hot.”

Hothouse by Studio Weave in Stratford as part of London Design Festival
Hothouse will be illuminated at night

As the pavilion was designed during the coronavirus pandemic, the London-based architecture practice was aware that most people would not be able to go inside, so it needed to be engaging from the exterior.

To ensure this, Studio Weave enclosed the greenhouse with transparent CNC-cut recyclable plastic to make the plants as visible as possible. At night the pavilion is lit up to draw attention to the planting.

Hothouse by Studio Weave in Stratford as part of London Design Festival
The lighting draws attention to the planting

“We knew that not too many people would be able to go inside, so we made sure people could engage with the plants from the outside,” explained Ahn.

“We made the covering from the clearest material we could find – it’s a large version of an Edwardian Terrarium.”

Hothouse by Studio Weave in Stratford as part of London Design Festival
The pavilion will be in Stratford for one year

Hothouse was built with no permanent foundations and was designed to be demountable. It will remain in Stratford for the next year before being dismantled and moved to an, as yet undetermined, permanent location.

Studio Weave has built numerous pavilions across London. Recently it built a “typical terraced house” to give views over the construction site of a new design district in Greenwich and a colourful water-tank pavilion beside River Thames next to the US embassy.

READ  Ruth Ewan’s Worker’s Song Storydeck: a Marxist magic trick

Project credits:

Architect: Studio Weave
Supported by: Lendlease, IQL and London Continental Railways
Engineering: Arup
Horticulture design: Tom Massey
Plant nursery partner: Hortus Loci
Fabricator: Cake Industries
Material: Amorim



READ SOURCE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here