arts and design

Architecture for London uses stone to give house extension "a sense of permanence"


Stone House extension by Architecture for London

Architecture for London has used a palette of stone, concrete and wood to create this monolithic rear extension to a house in Islington, which features a small arched entrance for the owner’s cat.

Aptly named Stone House, the extension was designed by Clerkenwell-based studio Architecture for London for a family who wanted to expand the living spaces of their Grade II listed home while retaining its existing character.

Stone House extension in London
Architecture for London has extended a house in Islington

“The clients considered themselves custodians of the building, with the responsibility of restoring the dilapidated interior and structure,” architect Alastair Selven told Dezeen.

“The lower-ground-floor interior was dark and cellular with a poor outlook onto the garden so the clients wanted to open up this space to provide a new core for family life.”

Rear extension made from stone, concrete and wood
The London house extension uses a palette of stone, concrete and wood

Architecture for London designed the rear extension as a stone pavilion that houses an informal dining room connected to a terrace, along with a flexible space used primarily as a yoga room.

The building’s heritage listing meant that original openings on the lower ground floor had to be retained in order to receive planning permission for the new addition.

Oak-framed windows
Large oak-framed windows are set into the elevation

A sash window on the original rear elevation now divides the kitchen and extension. This prompted the architects to develop the new addition as a space between indoors and outdoors, built predominantly from stone.

The main structure of the Stone House extension is constructed using locally sourced limestone, chosen for its low embodied energy.

Arched entryway for cat
There is an arched entrance for the owner’s cat

“We wanted the extension to have a sense of permanence while appearing clearly distinct from the historic fabric of the original building,” Selven said.

“The rhythm of the facade follows the fenestration pattern of the original building, providing long views from the interior.”

Oak-framed windows of London extension
The large windows create a strong connection to the terrace outside

An oversized concrete header creates a monolithic structural element above the opening to the extension. Its honed surface reveals pieces of limestone aggregate quarried in Derbyshire.

Oak-framed windows set into the elevation create a strong connection with the outdoor spaces. A 1.8-metre-wide pivot door can be opened to allow activity in the dining area to spill out onto the terrace.

Kitchen of Stone House by Architecture for London
A four-metre-long island features in the kitchen

Stone House’s rear terrace, which was previously a lightwell, was extended to create a generous sunken space for socialising. Curved benches wrap the perimeter and are positioned to follow the sun’s path throughout the day.

Both the tiered terrace and low plinth of the extension are built from an agglomerate stone made from recycled waste from a quarry in Lombardy, Italy.

As the plinth transitions from outside to inside, its surface changes from bush-hammered to a smooth finish. Arched openings on either side of the elevation create a passageway for a cat.

Internally, a limestone wall separates the dining room from the smaller wood-panelled yoga space. This space is topped with a skylight inspired by artist James Turrell’s skyscape installations.

Living room with wooden flooring
Architecture for London updated the home’s interior as part of the project

Existing spaces on the lower ground floor were opened up to create a large kitchen centred around a four-metre-long island.

As part of the project, Architecture for London also updated the rest of the Stone House with a palette of mostly natural materials including timber joinery and stone surfaces.

The bathrooms combine limestone, concrete and dark natural plaster that complement the extension.

Dark bathroom with stone and concrete finishes
The bathrooms combine limestone, concrete and dark natural plaster

Architecture for London was founded in 2009 by architect Ben Ridley.

The studio’s previous work in the British capital includes the renovation of Ridley’s own energy-saving home as well as a light-filled London extension featuring reflective stainless steel and polished concrete surfaces.

The photography is by Building Narratives.

The post Architecture for London uses stone to give house extension "a sense of permanence" appeared first on Dezeen.



READ SOURCE

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more